مظاهر انصاری در گفتوگو با خبرنگار شانا اظهار کرد: یکی از اولویتهای اساسی و محورهای مهم وزارت نفت در زمینه محیطزیست، مدیریت گازهای همراه و مشعل و کاهش آلایندههای اتمسفری است که توجه نکردن به این مهم، هدررفت سرمایه و آلودگی محیطزیست را به همراه خواهد داشت.
وی ادامه داد: موضوع مدیریت گازهای همراه و مشعل در صنعت نفت با هدف حذف مشعلسوزی از برنامههای کلیدی وزارت نفت است و بیشترین تلاشها برای کاهش مشعلسوزی، با حمایت و پیگیریهای مستمر و جدی وزیر نفت، در مناطق و شرکتهای عملیاتی در حال انجام است تا هر چه زودتر برنامهها و پروژههای کاهش مشعلسوزی، به پیشرفت کامل برسند و امید میرود با برنامهریزی دقیق و اجرای بهموقع طرحهای تعریفشده و راهاندازی آنها، همه پروژههای مرتبط با مشعلسوزی در صنعت نفت در پایان دولت سیزدهم تکمیل شوند و به بهرهبرداری کامل برسند.
مدیرکل اچاسئی و پدافند غیرعامل وزارت نفت تصریح کرد: نکته بسیار مهم این است که با پیگیریهای مستمر همکاران صنعت نفت خوشبختانه هماکنون ۵ میلیارد دلار در این بخش سرمایهگذاری شده است و کل طرحهای جمعآوری گازهای مشعل بهصورت مالکیت/ سرمایهگذاری از سوی بخش خصوصی انجام میشود و هزینههای انجامشده پس از بهرهبرداری از محل تحویل خوراک بازپرداخت خواهد شد.
انصاری گفت: برای جمعآوری همه گازهای همراه و مشعل در سطح شرکت ملی نفت ایران ظرفیت جمعآوری و فرآورش گازهای همراه و مشعل حدود ۲ میلیارد فوتمکعب معادل ۵۷ میلیون مترمکعب در روز در قالب ۵ طرح بلندمدت و ۱۴ مزایده فروش برنامهریزی شده است.
وی اظهار کرد: سال ۱۴۰۱ بهطور میانگین روزانه حدود ۱۱۳.۶ میلیون مترمکعب گاز همراه نفت در شرکت ملی نفت ایران تولید شد که از این مقدار حدود ۶۵ درصد آن معادل ۷۴.۶ میلیون مترمکعب در روز بهوسیله ایستگاههای تقویت فشار گاز و کارخانههای موجود جمعآوری شد، حدود ۵ درصد معادل ۵ میلیون مترمکعب در روز با راهاندازی پروژههای کوتاهمدت و بلندمدت جمعآوری شد و ارسال به مشعل حدود ۳۰ درصد کل گازهای تولیدی معادل ۳۴ میلیون مترمکعب در روز بود که تا پایان سال ۱۴۰۴ این مقدار نیز جمعآوری خواهد شد. شایان ذکر است که روزانه ۳۷.۴ میلیون مترمکعب از گازهای جمعآوریشده به شبکه سراسری تزریق میشود.
جمعآوری گازهای مشعل بهصورت بلندمدت و کوتاهمدت
مدیرکل اچاسئی و پدافند غیرعامل وزارت نفت با بیان اینکه طرحهای جمعآوری گازهای مشعل در دو بخش اصلی بهصورت طرحهای بلندمدت و طرحهای کوتاهمدت برنامهریزی و در حال اجراست، افزود: طرحهای بلندمدت (احداث کارخانههای گاز و گاز مایع و ایستگاههای جمعآوری گازهای همراه و مشعل) طبق برنامهریزی و اقدامهای انجامشده، این طرحها تا پایان سال ۱۴۰۴ با تکمیل ظرفیت به بهرهبرداری کامل خواهند رسید.
انصاری ادامه داد: فاز نخست کارخانه گاز و گاز مایع ۳۲۰۰ (مالکیت هلدینگ خلیج فارس) در حوزه جغرافیایی غرب کارون به بهرهبرداری رسید، برای تأمین خوراک کارخانه یادشده پروژه خط لوله انتقال گازهای مازاد دارخوین و ایستگاه جمعآوری گازهای واحد غرب کارون نیز با حجم تقریبی ۱۰۰ میلیون فوتمکعب در روز در مرحله اول و به مبلغ ۷۲ میلیون یورو بهصورت بیع متقابل به هلدینگ خلیج فارس واگذار شده است.
وی گفت: کارخانه گاز و گاز مایع ۳۱۰۰ با ظرفیت ۲۴۰ میلیون فوتمکعب در روز در حوزه جغرافیایی دهلران، دزفول شمالی که هماکنون ۸۵.۳۸ درصد پیشرفت داشته است و تا پایان امسال به بهرهبرداری کامل خواهد رسید. برای تأمین پایدار خوراک کارخانه گاز و گاز مایع ۳۱۰۰ پروژه احداث ایستگاه تقویت فشار گاز دهلران به ظرفیت ۸۵ میلیون فوتمکعب در روز و مبلغ ۱۲۸ میلیون یورو و خط لوله دهلران به مبلغ ۸۵ میلیون یورو به سرمایهگذار واگذار شده که تا پایان امسال به بهرهبرداری خواهند رسید، همچنین پروژه تکمیل ایستگاه تقویت فشار گاز چشمهخوش و پایدار غرب نیز بهصورت EPCF و با مبلغ ۵۳ میلیون یورو به سرمایهگذار واگذار شده است.
مدیرکل اچاسئی و پدافند غیرعامل وزارت نفت اظهار کرد: کارخانه گاز و گاز مایع خارک (قرارداد ساخت و اجاره با شرکت صف)، با ظرفیت ۳۰۰ میلیون فوتمکعب در روز در حوزه جغرافیایی جزیره خارک هماکنون ۶۷.۱ درصد پیشرفت دارد و تا پایان سال ۱۴۰۴ راهاندازی کامل خواهد شد.
انصاری ادامه داد: طرح جمعآوری گازهای مشعل در شرق کارون در حوزه جغرافیایی آغاجاری، گچساران با ظرفیت ۵۹۳ میلیون فوتمکعب در روز و مارون با ظرفیت ۲۴۹ میلیون فوتمکعب در روز در قالب دو قرارداد با هلدینگ خلیج فارس و پتروشیمی مارون تا پایان سال ۱۴۰۴ راهاندازی خواهد شد.
۱۵ طرح کوتاهمدت جمعآوری گازهای همراه نفت
وی تصریح کرد: طرحهای تعریفشده کوتاهمدت جمعآوری گازیهای مشعل شامل پارسی کلاستر، مارون۳، منصوری، مارون ۶، چشمهخوش، سروستان و سعادتآباد، مسجدسلیمان - نفت سفید - تمبی - پرسیاه، زیلایی، هفت شهیدان و نرگسی، عنبر و لالی، قلعه نار، خشت، سکوی سلمان، سرکان و ماله کوه است.
مدیرکل اچاسئی و پدافند غیرعامل وزارت نفت افزود: طرحهای پارسی کلاستر با ظرفیت ۳.۵ میلیون فوتمکعب در روز، مارون۳ با ظرفیت ۱۵ میلیون فوتمکعب در روز، منصوری با ظرفیت ۱۰ میلیون فوتمکعب در روز، مارون ۶ با ظرفیت ۲۲ میلیون فوتمکعب در روز و چشمهخوش با ظرفیت ۶۰ میلیون فوتمکعب در روز تا پایان سال ۱۴۰۱راهاندازی شدهاند.
انصاری گفت: طرحهای سروستان - سعادتآباد، خشت، نفتشهر و سومار، مسجدسلیمان، نفت سفید، پرسیاه و زیلایی، هفت شهیدان و نرگسی، عنبر و لالی و قلعه نار با ظرفیت ۱۰۱ میلیون فوتمکعب در روز در حال اجرا هستند.
وی گفت: طرحهای سکوی سلمان و سرکان/ مالهکوه نیز با ظرفیت ۱۰۴ میلیون فوتمکعب در روز در حال برگزاری مزایده جدید و حدود ۶۴ – ۶۰ میلیون فوتمکعب در روز گازهای همراه باقیمانده با پیشبینی طرحهای مذکور (پازنان - مارون۴ - مارون۳، بنگستان و آسماری شیرین، منصوری- آسماری شیرین، منصورآباد - رامشیر، کوپال آسماری و کوپال بنگستان تا پایان سال ۱۴۰۴ نیز در مرحله دریافت مجوز واگذاری هستند.
مدیرکل اچاسئی و پدافند غیرعامل وزارت نفت با بیان اینکه انجام مزایدههای جمعآوری و فروش گازهای مشعل میدانهای سروستان و سعادتآباد با ظرفیت ۱۴ میلیون فوتمکعب در روز آذرماه سال ۱۴۰۲ راهاندازی خواهد شد، افزود: فاز نخست طرح جمعآوری گازهای همراه نفت چشمهخوش با ظرفیت ۱۰ میلیون فوتمکعب در روز شهریور ۱۴۰۱ راهاندازی شده است.
انصاری افزود: جمعآوری گازهای همراه نفت از تأسیسات سه استان خوزستان، بوشهر و کهگیلویه و بویراحمد با امضای قراردادی به ارزش ۱.۱میلیارد دلار با شرکت پالایش گاز بیدبلند خلیج فارس از دیگر طرحها است که در نتیجه این طرح ۵۹۳ میلیون فوتمکعب در روز گاز همراه جمعآوری و سالانه حدود ۱.۵ میلیون تن به خوراک پالایشگاهها افزوده میشود.
برنامههای وزارت نفت برای کاهش آلودگی هوا در عسلویه
وی تصریح کرد: صیانت از محیط زیست و کاهش انتشار آلایندهها، همواره از مطالبات اصلی دولت و بالطبع از مهمترین اهداف وزارت نفت بوده است، همچنین توجه به مناطق متمرکز صنعت نفت یکی از اولویتهای حوزه اچاسئی وزارت نفت است، از این رو با توجه به استقرار و توسعه صنایع بالادستی، میاندستی و پاییندستی صنعت نفت در منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس و تمرکز فعالیتهای پالایشگاههای گاز و واحدهای پتروشیمی در آن منطقه، سبب افزایش آلودگیهای زیست محیطی در این منطقه شده است. از این رو برنامههای متعددی در حوزه بهبود وضع محیط زیست بهویژه بهبود کیفیت هوای منطقه ویژه عسلویه تعریف و پیگیری و اجرا شده است.
مدیرکل اچاسئی و پدافند غیرعامل وزارت نفت ادامه داد: در همین راستا کارگروه بهبود کیفیت هوای منطقه تشکیل و نشستهای مختلفی با کارشناسان و مدیران شرکتهای مستقر در منطقه عسلویه برگزار و گامهای مختلفی بنا به راهبرد کارگروه یادشده (از جمله تحلیل نتایج پایش آلودگی هوای منطقه، تعیین مقادیر انتشار و تعیین اولویتهای کاهش انتشار جهت دستیابی به کیفیت مطلوب هوا در سطح منطقه) طرحریزی شد که سرانجام به تدوین سند راهبردی بهبود کیفیت هوای منطقه انجامید. از سوی دیگر، با توجه به سفر رئیسجمهور وقت به استان بوشهر در اسفندماه سال ۱۳۹۷ و در راستای پاسخ به مطالبات مردمی، سند یادشده به همراه دیگر برنامههای بهبود وضع پساب تولیدی پالایشگاههای گازی و مدیریت پسماندهای تولیدی این مجتمعها، ارائه و برای تصویب نهایی به هیئت دولت ارسال شد و همه برنامههای این سند تصویب شد.
انصاری مستندسازی کیفیت هوای محیط، کاهش ۵۰۱.۵ هزار تن انتشار دیاکسید گوگرد و کاهش مشعل سوزی به میزان ۲ هزار و۳۴۴ میلیون مترمکعب در پالایشگاههای گازی، کاهش انتشار ترکیبات BTEX به میزان ۹ میکروگرم در مترمکعب در مرز صنایع پتروشیمی، احداث تصفیهخانههای پساب تولیدی (در مجموع با ظرفیت هزار و ۸۱۰ مترمکعب در ساعت) و مدیریت پسماندهای ویژه و صنعتی (با ظرفیت ۱۰۰ هزار تن در سال) را محورهای مهم تکالیف وزارت نفت در حوزه جمعآوری گازهای همراه نفت دانست.
به گزارش سیمای انرژی، تاکنون اقدامات فعالیتهای پرشماری برای انجام مصوبه هیئت وزیران و بهبود وضع محیط زیست منطقه انجام شده است که اهم آن در محورهای تکالیف مصوب یادشده، شامل مستندسازی کیفیت هوای محیط، کاهش ۵۰۱.۵ هزار تن انتشار دیاکسید گوگرد، کاهش مشعل سوزی به میزان ۲ هزار و ۳۴۴ میلیون مترمکعب، کاهش انتشار ترکیبات BTEX (به میزان ۹ میکروگرم در مترمکعب در مرز صنایع)، احداث تصفیهخانههای پساب تولیدی پالایشگاههای گازی و مجتمعهای پتروشیمی فاز ۲ و مدیریت پسماندهای ویژه و صنعتی است.